Guvernul de la Berlin le recomandă celorlalte state membre ale Uniunii Europene să se pregătească pentru eventualitatea în care Marea Britanie și Blocul comunitar nu vor ajunge la un acord referitor la relația ditre cele două părți începând cu 1 ianuarie, potrivit unui document intern.
Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, iar relația dintre Londra și Bruxelles se află acum într-o perioadă de tranziție care va expira la finalul acestui an și care oferă timp celor două părți să ajungă la un acord privind relațiile viitoare, informează site-ul agenției de presă Reuters.
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, care a confirmat săptămâna trecută faptul că Guvernul său nu are niciun fel de intenție de a extinde perioada de tranziție după 31 decembrie 2020, a anunțat că își dorește semnarea unu acord cu Uniunea Europeană cât mai curând posibil.
Luni, el a sugerat că cele două părți ar putea ajunge la un acord în luna iulie.
Cu toate acestea, un document intern al Guvernului german, datat 15 iunie și consultat de Reuters, arată că Berlinul se așteaptă ca negocierile să dureze mult mai mult.
„Din septembrie, negocierile vor intra într-o fază intensă. Marea Britanie deja a intensificat amenințările la Bruxelles și vrea să rezolve cât mai multe probleme în cea mai scurtă perioadă, sperând să obțină reușite de ultim moment în cadrul negocierilor”, se arată în document.
Potrivit documentului, Ministerul german de Externe este convins că perioada de tranziție nu va fi extinsă după finalul acestui an.
„Este important să menținem unitatea celor 27 și să insistăm să înregistrăm progrese în toate domeniile, dar, în același timp, să fim fermi în legătură cu faptul că nu vom fi de acord cu un acord cu orice preț. Astfel, atât UE cât și fiecare stat în parte, vor trebui să se pregătească pentru un scenariu în care nu va exista un acord”, se arată în document.
Având în vedere divergențele relativ mari între Londra și Bruxelles, dar și timpul foarte scurt rămas pentru negocieri, există îngrijorări potrivit cărora decizia Marii Britanii de a nu extinde perioada de tranziție va afecta economia națională, care oricum este în criză, ca urmare a pandemiei de COVID-19.